Gezond voorbeeld of belangrijke inkomsten?

Op veel middelbare scholen staan snoep- en frisdrankautomaten. Waarom kiezen scholen eigenlijk niet voor gezonde alternatieven? Op onze basisschool is het duidelijk: het tienuurtje dat de kinderen dagelijks mee naar school nemen, moet gezond zijn. Alle kinderen weten dat, alle ouders/verzorgers weten dat, en niemand die daarover zeurt. Ouders die vinden dat hun kind best eens mag snoepen, kunnen dat thuis met elkaar regelen. Maar dan. Dan komt de stap naar de middelbare school. Daar doen ze niet meer aan tienuurtjes. En hoe moeilijk is het daar om gezond te blijven eten?

Op veel middelbare scholen staan snoep- en frisdrankautomaten. Waarom kiezen scholen eigenlijk niet voor gezonde alternatieven?

Op onze basisschool is het duidelijk: het tienuurtje dat de kinderen dagelijks mee naar school nemen, moet gezond zijn. Alle kinderen weten dat, alle ouders/verzorgers weten dat, en niemand die daarover zeurt. Ouders die vinden dat hun kind best eens mag snoepen, kunnen dat thuis met elkaar regelen. Maar dan. Dan komt de stap naar de middelbare school. Daar doen ze niet meer aan tienuurtjes. En hoe moeilijk is het daar om gezond te blijven eten?

Pubers moeten wel erg sterk in hun schoenen staan

Middelbare scholen doen uiteraard wel aan een kleine en een grote pauze, maar wat je daarin wilt eten, dat moet je maar lekker zelf uitmaken. Of nou ja, dat laten ze je graag denken, die middelbare scholen, dat je als puber zelf (of op afstand als ouder) nog enige invloed hebt op eetgedrag.

Nou, vergeet het maar. Op de middelbare school van mijn kind bijvoorbeeld worden de leerlingen verleid met broodjes kroket, saucijzenbroodjes, appelflappen en koekjes. Of met een heleboel candybars in een snoepautomaat, en blikjes en flesjes fris in een drankenautomaat. Dan moet je als 12-jarige (met zakgeld brandend in je portemonnee) toch wel erg sterk in je schoenen staan om elke dag je bruine boterhammetjes en appeltje op te eten en niet te zwichten voor al dat lekkers om je heen.

Snoepautomaat op school

Hoewel ik niet per se anti-snoep ben, vind ik dit te gortig. Overal om je heen kun je lezen dat de jeugd van tegenwoordig steeds dikker wordt, en dat ouders hun verantwoordelijkheid moeten nemen, maar op de scholen van onze kinderen worden ze de hele dag aan de vettigheid en suiker blootgesteld. Wat willen ze nou eigenlijk?

Kortom, ik besloot de school eens te mailen, met de vraag of dat nou nodig was, een snoepautomaat. En waarom ze de kat op het spek binden, terwijl al die nieuwe leerlingen gewoon van een school komen waar ze braaf fruit mee namen en ze dat patroon dus ook best kunnen doorzetten? Of een gezonde schoolkantine misschien niet een goed idee was. Het duurde even, maar er kwam heel netjes een antwoord:

“… het is een terugkerende discussie of er nu wel of geen automaat moet zijn, waar de schoolleiding zeker voor open staat. Tot nu toe is de motivatie van de school: voorkomen dat leerlingen buiten de school snoep gaan kopen (dus van het schoolterrein af gaan, wat ze toch doen). Momenteel loopt er vanuit de MR een project om de mogelijkheid van ‘De gezonde kantine’ te onderzoeken. Dit betekent overigens nog niet dat snoepautomaten verdwijnen.”

Is het wachten op sigarettenautomaten op de middelbare scholen?

Draait het om geld?

Ik knipperde even met mijn ogen, knipperde nog eens, maar het stond er echt: de snoepautomaten voorkomen dat de leerlingen buiten de school snoep gaan kopen. Serieus? Is het nu wachten op de sigarettenautomaten (zodat leerlingen niet elders sigaretten gaan kopen)? Waarom zou je als school eigenlijk niet je verantwoordelijkheid nemen, zodat je het signaal geeft dat gezonde voeding en een gezonde leefstijl belangrijk zijn? En ook gewoon horen bij het opgroeien tot volwassene: een goed voorbeeld voor de leerlingen? Dit roept toch wat vragen op. Zouden ze hier soms geld aan verdienen?

Je hoeft niet lang te googlen om te vinden dat een drank- of snoepautomaat een school zomaar 18.000 euro per jaar kan opleveren. [1]Zembla, De Zoete VerleidersDat zet het besluit van scholen om zo’n automaat neer te zetten net even in een ander daglicht: het lijkt erop dat die inkomsten belangrijker dan de gezondheid van de leerlingen of dan het goede voorbeeld dat scholen zouden moeten willen geven.

Scholen, maar ook de voedingsindustrie en onze regering, zouden eens wat minder moeten wijzen naar de ouders, en de hand in eigen boezem moeten steken in de discussie over te dikke kinderen. Want om nou te zeggen dat met de opbrengsten uit deze automaten toch nieuwe gymtoestellen te financieren zijn, dat gaat mij net wat te ver.

 

 

Voetnoten

Voetnoten
1 Zembla, De Zoete Verleiders
Standaard afbeelding
Joyce van den Bogaard
Redacteur bij hetkind.org, moeder van een puberdochter en een kleuterzoon, Montessori-adept, serie-binger, wikipediaverslinder, gadgetfreak en geïnspireerd in opvoeden en het leven door Alfie Kohn.
Artikelen: 27

2 reacties

  1. Hallo Karla,

    Ja, klopt, dit stuk is al bijna anderhalf jaar oud. Ik weet niet of je maandag RTL Nieuws gezien hebt hierover, maar daarin zat (naast ondergetekende) ook de rector van de school van mijn dochter, die vertelde dat de automaten daar inderdaad staan en zullen blijven staan. Kortom, daar zijn geen vorderingen in gemaakt. Ik heb zelf na mijn informerende mail ook geen “stappen” ondernomen hoor, dat moet ik erbij zeggen. Maar jammer is het wel.

Geef een reactie

slot pro jepang