Temperamentvolle kinderen

Lijkt je kind heftiger te reageren dan andere kinderen? Beleeft ze alles intens, of is hij gevoelig, opmerkzaam, en de blijde bezitter van een sterke wil? Zou je hem of haar kortom omschrijven als temperamentvol? Eva Bronsveld schreef een boek met praktische tips om al dit moois te begeleiden: ‘Temperamentvolle kinderen’.

Opzet

Eva Bronsveld is opvoeddeskundige en moeder van drie kinderen, die ze zelf omschrijft als temperamentvol. Ze schreef eerder De Opvoedkalender, en nu ook het boek ‘ Temperamentvolle kinderen – Zo geef je het beste aan gevoelige, intense kinderen met een sterke wil’.temperamentvolle-kinderen-191x300

In zeven hoofdstukken zet ze uiteen hoe je temperamentvolle kinderen herkent, wat ze nodig hebben en hoe je dat kunt bieden. Wat vindt een temperamentvol kind lastig, wat kan er aan de hand zijn bij een uitbarsting, hoe ga je om met heftige emoties?

Elk hoofdstuk is opgedeeld in kortere stukjes die een tip geven om met een bepaalde situatie om te gaan. Zo wordt in het hoofdstuk ‘Wat vindt een temperamentvol kind lastig?’ uitgelegd hoe een spannende situatie het gedrag beïnvloedt. De adviezen worden geïllustreerd met voorbeelden. Deze vond ik, als ouder van drie kinderen met pit, vaak erg herkenbaar. De overzichtelijke opzet maakt dat het boek makkelijk tussen de drukte van alledag door te lezen is, en je er ook eenvoudig iets in kan opzoeken. De schrijfstijl is toegankelijk en de tips zijn eenvoudig toe te passen.

 

Realiseer je dat het voor je kind ontzettend moeilijk is zich ‘goed’ te gedragen in spannende situaties. […] De reactie die je op dat moment geeft, moet dan ook niet gericht zijn op het onderdrukken van dat negatieve gedrag – want dat versterkt de spanning alleen maar – maar op het verminderen van de spanning.  Als wij ‘s middags iets gaan doen wat Robbie spannend vindt (bijvoorbeeld een uitstapje naar een dierentuin of een verjaardag waar hij niemand kent), dan is hij ‘s ochtends zo vreselijk lastig. Hij stuitert dan door de kamer, luistert voor geen meter en reageert brutaal als ik er iets van zeg. Toen ik nog niet wist waar zijn gedrag vandaan kwam, werd ik heel boos op hem, maar dat maakte het alleen maar erger. Nu neem ik hem even bij me om extra te knuffelen en dan bespreken we wat hij spannend vindt. 

Visie

111214MDF01
Foto: Eva Bronsveld

‘Temperamentvolle Kinderen’ is een boek dat gebaseerd is op het idee dat kinderen gedrag niet zomaar laten zien, en er een onderliggende behoefte is. Samenwerking is een belangrijke pijler van de opvoedtips uit het boek. De tips zijn er vooral op gericht om te voorzien in wat een kind nodig heeft, en wat jij als ouder nodig hebt om dat te kunnen geven. Eva Bronsveld geeft praktische tips hoe je met gedrag om kunt gaan, zonder te vervallen in puppytraining.

Het boek gaat niet zozeer de diepte in als wel de breedte, voor bijna alle dagelijkse hindernissen is wel een handvat te vinden. Met dit boek kun je makkelijk een aantal mogelijke oorzaken nagaan van (terugkerende) frictiemomenten in huis. Heeft mijn kind honger, is ze iemand die moeite heeft met drukte of met overgangen? Dan kun je daar rekening mee houden. Daarvan wordt het gezelliger in huis, en bovenal is het voor je kind belangrijk dat ze op deze manier geholpen wordt te ontdekken wat ze nodig heeft om lekker in haar vel te zitten.

 

Luister naar hun standpunt. Luister in ieder geval altijd naar wat je kind te vertellen heeft, over wat hij graag wil en waarom hij dat wil. Laat hem merken dat het prima is om dingen te willen en zeg dat je daar ook zeker rekening mee zult houden. ‘Fijn dat je me vertelt dat je nog langer buiten wil spelen. Dan weet ik dat en kan ik er rekening mee houden.’ Laat zien dat je je best doet om tegemoet te komen aan de wens van je kind. Vaak is er best een oplossing te bedenken  waar je je allebei in kunt vinden. Op de momenten dat dit echt niet lukt, is het voor hem gemakkelijker om zich daarbij neer te leggen als hij merkt dat zijn mening in ieder geval serieus genomen wordt.

Temperamentvolle kinderen, een label?

Is dit niet nóg een labeltje? Dat risico is natuurlijk aanwezig met elke term die je introduceert. Het is in mijn ogen nuttig om een term als ‘temperamentvol’ niet het zicht op je kind te laten ontnemen; een kind dat temperamentvol reageert op de ene situatie is op andere punten misschien gemakkelijk. Ik geloof dan ook niet dat temperamentvol zijn een kwestie van alles of niets is, maar ik zie wel natuurlijke variatie van gelijkmatiger tot intensere kinderen.Sommige kinderen beleven de wereld heftiger en intenser dan gemiddeld, en kunnen daardoor ook heftiger reageren.  Dat plaatst je als ouder voor uitdagingen die je niet op die manier hebt met een kalmer, gelijkmatiger kind.

Boek vol praktische tips

‘Temperamentvolle kinderen’ kan door de concrete omschrijvingen helpen ontdekken wat je kind nodig heeft in situaties die niet lekker lopen en om uit te vissen wat er werkt voor jouw kind, in jouw gezin. Dit uitgangspunt is een verademing tussen de wortel-en-stok opvoedboeken die zoal te koop zijn.

 

Standaard afbeelding
Linda Rikkers
Begon haar loopbaan als Creatief Therapeut en communicatietrainer. Ontdekte bij BOVA borstvoedingsmagazine haar liefde voor schrijven, is vaste blogger voor Dragen&Voeden en losse schrijver voor diverse ouderschapsmedia. Zij is babykenner met bijzondere belangstelling voor de link tussen hechting, hersenen en immuunsysteem. Start binnenkort met workshops en lezingen via Lindar, Creatief Ouderschap. Leerde misschien nog wel meer van haar drie kinderen dan zij van haar.
Artikelen: 21

2 reacties

  1. 😉 ach ik maak van veel dingen al geen punt. dochter is in een mooi jurkje vertrokken ze geven een paasdienst in de kerk 😀 met snowboots eronder. dat scheelt al driekwart van het “probleem” veel controle geven!

Geef een reactie

slot pro jepang