Naar de pagina-inhoud

Seksuele voorlichting op z’n Noors


  • 2 tot 3 minuten
  • 544 woorden

In Nederland hebben we Dokter Corrie, in Noorwegen hebben ze Line Jansrud die open en bloot seksuele voorlichting geeft. En Gabriëlle is groot fan.

Als kind van de jaren ’70 ben ik opgegroeid met vrijheid, blijheid. Naakte lichamen waren doodnormaal. Ik herinner me Frank Groothof van Sesamstraat nog, die in zijn blote piemel op TV verscheen. Dat kon toen kennelijk nog. Ikzelf zwom tot ik een jaar of twaalf was in mijn blootje, met het hele gezin. Het is nooit in me opgekomen dat naakt zijn raar was, of dat je je er voor zou moeten schamen.

Natuurlijk, toen de puberteit inzette, veranderde er het een en ander. Naakt zwemmen deed ik niet meer, maar het gevoel van vrijheid is me bijgebleven. Daarnaast ben ik mijn ouders dankbaar voor hun naaktloperij en openheid: hierdoor leerde ik het menselijke lichaam kennen en normaal vinden.

Preutse moraal

Vreemd genoeg lijkt er in deze tijd, waar werkelijk alles te zien is op televisie en vooral via internet, een veel preutsere moraal dan zo’n veertig jaar geleden. Ik zie kleine peutertjes al met bovenstukjes lopen en geen enkel kind zie ik nog bloot zwemmen, tenzij het op een naaktstrand is. Ik vermoed dat dat komt omdat tegenwoordig alles geseksualiseerd wordt en ouders willen hun kinderen nu eenmaal beschermen. Maar daardoor is de kinderlijke onschuld van naakt zijn wel een beetje verdwenen. Juist een bikini of zwembroek benadrukt de sekse van een kind in een periode dat zij zelf nog helemaal niet bewust zijn van verschil. Ook wordt zo nog eens de aandacht erop gevestigd dat een bloot lichaam niet normaal of mooi zou zijn. Jammer vind ik dat.

Noorse schooltelevisie

Ik was dan ook aangenaam verrast door de afleveringen van de Noorse schooltelevisie waar presentatrice en arts Line Jansrud op grappige en open wijze laat zien dat seksualiteit leuk is en dat er niets mis is met het naakte lichaam.

(via: Frontaal Naakt)

Line tilt een piemel even op om de testikels te laten zien, ze houdt er wat ijs tegen om te laten zien hoe ze krimpen, een vagina wordt goed van alle kanten bekeken en de werking van hormonen, menstruatie en een zaadlozing wordt uitgelegd. No nonsense, met veel humor en informatief. En laat je niet tegenhouden door het Noors: het is allemaal goed te volgen.

In Nederland?

Er zijn natuurlijk wel meer grappige filmpjes. De Zweden hadden al ‘Snoppen och Snippen’, een cartoon met dansende geslachtsdelen. En de kunstzinnige feministen Poussy Draama en Fannie Sosa (vast niet hun echte namen) maakten een psychedelisch voorlichtingsfilmpje onder de naam ‘Baby! Love your body’. En hoewel ik de mafheid van deze filmpjes wel kan waarderen, doe mij toch maar die leuke Line Jansrud (inmiddels bevallen van een kindje en wie weet wat voor mooie televisieprogramma’s ze daar over gaat maken: we houden het in de gaten). Ik ga in elk geval de hele serie kijken met mijn oudste zoon.

Wat denk jij van deze Noorse Dokter Corrie?


Gabriëlle Jurriaans
Ooit ben ik begonnen als jeugdhulpverlener, maar heb me de laatste jaren helemaal op het schrijven gericht. Ik schreef eerder stukken over opvoeding voor onder andere NRC Next, De Groene, Vonk/ Volkskrant en voor verschillende tijdschriften en websites. Momenteel werk ik aan een boek en wil ik nieuwe projecten ontwikkelen, met name op het gebed van internetjournalistiek. Ik geniet erg van mijn twee 'knurften' waar ik elke dag van leer.