Hoe krijg ik mijn kind in beweging?

Ik krijg mijn oudste kind niet in beweging. Ze heeft mijn bouw én voorliefde voor lekker eten. Ze is dus te zwaar. Ik let er natuurlijk op wat ze eet en hoeveel, maar ze heeft een flinke buik (waar ze zelf overigens niet al te veel mee zit). Het is géén bankhanger, maar ze houdt gewoon niet van buitenspelen en sporten. Daardoor is haar uithoudingsvermogen ook echt slecht. Uit gezondheidsperspectief reden genoeg voor actie, maar ze is nogal eigenzinnig en doet echt niet iets wat ze niet wil. Samen sporten al geprobeerd, vindt ze 2x leuk. Zwemmen is ze gek op, maar van lessen (ze heeft al B) wordt ze chagrijnig. Dansen: saaaaaiiiii. Teamsport: zelf huiverig voor. Wat te doen?

~ Anoniem (naam bij de redactie bekend)

De antwoorden

Het dilemma leverde veel prachtige en inspirerende antwoorden op, waarvoor hartelijk dank. Omdat het er zoveel waren, hebben we een selectie moeten maken. Deze vind je hieronder!

Toch een teamsport

Toch een teamsport laten proberen. Dat is fijn voor sociale contacten en beweging, twee vliegen in een klap. Waarom ben je huiverig voor een teamsport? En als ze zwemmen leuk vind. Er zijn zwemclubs. Daar krijg je niet echt les, maar zwemt in groepsverband.

~ Anoniem

Neem een hond

Hier heeft de hond geholpen. (moet je die Wel willen natuurlijk) on ze oudste was nooit in beweging te krijgen, maar Kan uren met de hond wandelen.

~ Annet Janssen

Samen naar buiten

Juist bij zwaardere kinderen (ze hoeven niet eens objectief te dik te zijn) kan pesten een al dan niet verborgen rol spelen. Kinderen worden al snel op hun lichaam beoordeeld, en dit kan ze huiverig maken voor buitenspelen in speeltuintjes etc, of in sportclubjes. Daar zijn ze namelijk op anoniem gebied, en komt pesten (nog) vaker voor. De oplossing is om samen naar buiten te gaan: bos- en duinwandelingen. Maar hoewel bewegen gezond is, zal je kind hier niet lichter van worden: meer bewegen wordt meestal gecompenseerd met meer eten. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor voedzame maaltijden (zodat ze minder tot geen behoefte hebben aan tussendoortjes), maar de tussendoortjes van limonade, vruchtensap en koek (ook “gezonde”koeken en “pauzehapjes”) te beperken tot hooguit 1x per dag. Goede maaltijden, en tussendoor water. Maar ook dit is geen absolute oplossing, want er bestaan nu eenmaal biologische verschillen tussen kinderen, een variatie in bouw en aanleg. En de grotere kinderen worden eerder gepest…

~ Mieke van Stigt

Veel op de fiets doen

Mijn dochter zwemt bij de reddingsbrigade, dat is misschien wel leuk. Veel spelend zwemmen eigenlijk, ook wel baantjes maar ook het laatste kwartier vrij spelen.
Verder veel op de fiets doen. Wij hebben geen auto en de kinderen weten niet beter, maar ook als je wel een auto hebt kun je de autokilometers sterkt verminderen.
Of zo in de zomer s avonds samen nog even buiten spelen, badminton, met een bal overgooien, frisbeeën etc. Jij lijkt huiverig tegenover een teamsport maar misschien vindt je dochter het wel heel erg leuk.

~ Sandra Allaart

Niet teveel nadruk op gewicht

Even eindje wandelen s avonds, kun je tussentijds de dag bespreken en ongemerkt ben je dan in beweging, keer samen gezellig zwemmen, niet alleen baantjes maar al watertrappelend een bal overgooien is ook bewegen, lekkere/gezonde hapjes in huis halen en niet teveel nadruk op het gewicht, wat je aandacht geeft groeit.

~ Erika Walthaus

Sparen voor iets leuks

Misschien ook alle activiteiten die je doet afwisselen. En de tip met zak geld voor en karweitje wat calorieën verbrand, vet slim! Misschien dat geld apart in een potje waar in je spaart voor iets leuks?

~ Wendy Geurs-Bakker

Gezond eten

Wil je dat je kind gaat sporten of wil je dat ze gaat afvallen dan wel niet zwaarder wordt. Voor dat laatste is de beste methodiek gezond en niet te veel eten.
Voor het sporten, blijf zoeken naar iets wat ze leuk vindt, al dat andere is gedoemd te mislukken.

~ Anoniem

Abonnement zwembad

Trampoline. Zwembad in de tuin of een abonnement op een zwembad in de buurt waar je dan vaak naar toe gaat (evt regelen dat een vriendinnetje ook een abonnement heeft en dus mee kan) Zelf meer op de fiets en/of te voet doen.

~ Angela Mantel

Samen op de fiets

Vaker samen op de fiets erop uit? Geen idee hoe oud het kind is, want een oudste van 7 of een oudste van 14 maakt wel verschil in wat ze zelf nog leuk vinden natuurlijk.

~ Trudie van Acquoij-Kasbergen


De antwoorden op het vorige dilemma, over een kind dat om zich heen slaat, vind je hier.

Standaard afbeelding
Joyce van den Bogaard
Redacteur bij hetkind.org, moeder van een puberdochter en een kleuterzoon, Montessori-adept, serie-binger, wikipediaverslinder, gadgetfreak en geïnspireerd in opvoeden en het leven door Alfie Kohn.
Artikelen: 27

Geef een reactie

slot pro jepang