Ik heb wel enig ervaring op het gebied van pesten, en niet als pester. Dit omvat zoveel…….
Ik las onlangs in een magazine iets over unfrienden, anders dan via facebook. Het artikel ging in op mij wel bekende informatie dat 3% van een groep, degenen zijn voor wie je door het vuur gaat zg. beste vrienden. Daarna heb je goede vrienden, en dan kennissen, bekenden en afnemend naar niets gemeen hebben of niet gelijk op gaan met…. En dat in ieders leven ontwikkelingen, ervaringen je smaak en voorkeur beïnvloeden zodat je ook wel eens wil ‘unfrienden’ en hoe doe je dat? Afijn, het artikel in een notendop.
Dus op school speelt het ook, maar hoe laat je anderen met rust als je gedrag ook door hormonen wordt bepaald en die gieren redelijk door je lijf. Je vindt lol leuk, lachen is dopamine op het zoogdierbrein, maar ten koste van is ook dopamine en prethormoon waar je meer van wilt. En als je er ook nog succes mee krijgt bij de meiden en jongens (agressie (vecht-vlucht) hoort bij sex/territorium van reptielbrein) dan is het alleen moeilijker ermee te stoppen. Zeker omdat je over het algemeen deze processen niet kent.
En je cortexbrein, die lange termijn effecten (o.m. schade bij een ander) overziet is niet klaar.
Verder speelt nog dat een homogene groep (gelijk-gezinden met eigen kenmerken) met hun groeps-rituelen (muziekstijl, kledingstijl, taal, begroeting etc) oxytocine (knuffelhormoon) aanmaakt, maar cortisol (stresshormoon) als anderszijnden naderen. Een lelijke cocktail, want de groep krijgt smeerolie op het zorg brein, en stress op het nog primitievere reptielbrein dat vecht/vlucht als mechanisme heeft. Allemaal te begrijpen in de context van wat héééééél vroeger nodig was, maar nu in de weg staat als je het niet bestuurt bij jezelf.
Bovengenoemde is bij de Universiteit van Leiden en A’dam uitgezocht.
http://www.nieuws.leidenuniv.nl/nieuws-agenda/knuffelhormoon-oxytocine-wekt-agressie-op-naar-concurrerende-.html
Dus hoe coach je dat? Ik heb alleen wat handvatten binnen de techniek van geweldloos communiceren van M.Rosenberg, ofwel met het GROK-spel. Kijk wat je behoefte is, die leidt tot een prettig gevoel en zoek meerdere strategieën. Kies 1 die haalbaar is en waarvoor een ander niet nodig is. Het spectrum aan gevoelens en behoeften is behoorlijk groot, dus ambivalente gevoelens kan heel goed. Verder heeft de techniek op een rij welke woorden olie op het vuur gooien zoals: generaliseren, jij-bakken, altijd, vaak, nooit en meer.
Ik ben heel erg duidelijk hierin als leidraad, want veiligheid, gezondheid en welzijn voor eenieder staan bij mij voorop en ik gebruik ook nog het analyse model van transactionele analyse.
En goede bedoeling of niet zo slechte is geen haarlemmer olie. Je kunt alleen niet verwachten dat kinderen deze kennis allemaal zelf weten. Ik heb er jaren over gedaan dit allemaal inzichtelijke te krijgen.